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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

WHEN CAN I START WORK 

Construction work may begin after the permit is issued. If construction begins prior to a permit being 
issued, additional permit fees may be assessed along with Adjudication Orders necessitating removal of 
completed work. 

CAN DEMOLITION OR CONSTRUCTION WORK BEGIN WITHOUT A PERMIT 

No, only work not requiring a permit or emergency repairs may proceed.  

Demolition permits are needed when residential and commercial structures will be removed in its entirety. 
If the structure will not be completely removed the work is considered an alteration and will require a 
permit & plan submittal. 

Please review our policy for Demolition Permits for the requirements to obtain a demolition permit. 

WHAT IS A PERMIT 

A permit is a license authorizing work to be performed on your house or building. A permit may be issued 
to the owner or the owner’s agent, such as the architect, contractor, subcontractor or other person 
responsible for the work being completed.  The Union County Building Department will review 
construction documents ensuring the proposed work conforms to the adopted building codes. Union 
County will issue a plan approval when these requirements have been confirmed.  

To obtain a building permit for your project, you will need to complete the following steps:  

• Complete the applicable online permit application  
• Obtain plan approval  
• Obtain zoning approval from applicable township / municipality as required 
• Obtain approval from the Union County Health Department as required 
• Pay all applicable plan review & permit fees 
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HOW LONG IS THE PERMIT VALID AND WHEN IS IT CLOSED 

In accordance with §105 of the Ohio Building Code/Residential Code of Ohio, a permit/plan approval is 
invalid if construction, erection, alteration or other work upon the building has not commenced within 12 
months of the approval of the permit/plan approval OR if during the course of construction, work is delayed 
or suspended for a period of more than 6 months. Any request for an extension must be submitted at least 
10 days in advance of the expiration of the permit/plan approval. 

HOW DO I GET A PERMIT 

Complete the appropriate application form through the Online Services portal and submit to the Union 
County Building Department along with any required construction drawings and specifications. There are 
currently two methods to submit your plans.  

1. Digital submittal – Upload the complete set of drawings to the attachments of your application. 
Please review the Digital Plan Review Application Checklist located on our website.  

2. Traditional submittal - provide complete and stapled sets of drawings to the permit team. 
Please be aware, the digital plan review process will become mandatory on January 1st, 2025.  

Simple permits for items such as furnace replacements do not require any drawings. Applications and 
drawings are reviewed for completeness and conformance with the codes. 

Applicants will be notified when the review is complete. 

HOW LONG DOES IT TAKE TO GET A PERMIT 

Permits which require construction drawings to be submitted are required by state law to be reviewed 
within 30 days. Permits that do not require drawings are issued typically within one week. 

WHEN WILL I KNOW IF MY PLANS ARE READY 

You will be notified through our online permitting system when your plan review has been completed. 

HOW AND WHEN DO I PAY FOR A PERMIT 

Residential:  Application and plan review fees are due upon submittal to our office. The balance of the 
permit fees (as outlined in the fee schedule) are due when the permit is issued. 

Commercial:  Plan review fees are due when permit applications and plans are submitted to our office. 
Deferred drawings such as sprinkler and fire alarm plan review fees are collected when drawings are 
submitted. The balance of the permit fees as outlined in the fee schedule are due when the permit is 
issued. Building permits are based on square footage (as are electrical and HVAC) so the costs fluctuate 
depending upon the size of the project. Please review our fee schedule for further information. 

You may pay by cash, check, e-check, or credit card (Visa, MasterCard, Amex, or Discover). An additional 
bank processing fee is assessed if a credit card or e-check is used. 
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CAN I OBTAIN A PHASED PLAN APPROVAL 

Yes, we do issue Phased Approvals for both residential and commercial construction provided that 
adequate information and detailed statements have been filed complying with applicable requirements of 
this code. The holder of such approval for the foundation or other parts of a building or structure may 
proceed at the holder's own risk with the building operation and without assurance that an approval for 
the entire structure will be granted. Such approvals may be issued for various stages in the sequence of 
construction provided that all information and data required by the code for that portion of the building or 
structure has been submitted. The holder of a phased plan approval may proceed only to the point for 
which approval has been given. Additional plans sets will need to be resubmitted for subsequent phases 
of construction. 

HOW TO SCHEDULE AN INSPECTION 

There are currently two ways to schedule an inspection:  

1. Directly through OpenGov. This allows for a 7 AM cutoff time for same business day inspections.  

2. Call our inspection line at 937-645-3019. You will need to know the permit number, address and 
type of inspection needed. Please note, this method can take two business days for inspection 
scheduling. If the timing of your inspection is critical, please use the inspection option with 
Opengov.  

Please review our policy for Time Requests prior to requesting specific appointment times. 

WHAT TIME WILL THE INSPECTOR BE AT MY JOB 

Please review our policy for Time Requests to see if your project qualifies for specific appointment times. 

If your project does not qualify but you still desire an approximate timeframe, please contact the inspector 
between 7:30AM – 8:00AM at 937-645-3018. Please note that we may not be able to provide an 
approximate time due to current workloads or scheduling demands. 

DO APPROVED PLANS ALWAYS NEED TO BE ON SITE  

Yes, the field inspectors need the approved plans to complete their inspection. Failure to have the 
approved plans on site may also result in additional inspection fees.  

DOES THE ADDRESS NEED TO BE POSTED 

Yes, the building address needs to be posted throughout the building process. Not only to facilitate the 
inspection process but to assist first responders during emergency situations.  
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DO I NEED A PERMIT FOR A DECK, FENCE, SHED OR PATIO 

Deck:  Yes, unless exempt from approval as outlined in RCO 102.1: less than 30” above grade, not 
connected to house structure, less than 200 sq. ft. and not located at the required egress door. 

Fence:  Only where needed for a swimming pool barrier or if over 6 ft. in height. A Zoning Permit may be 
required for other types of fence permits. 

Shed:  Residential sheds are exempt if 200 sq. ft. or less and commercial sheds are exempt if 120 sq. ft. or 
less. A Zoning Permit may be required. 

Patio:  No, however a Zoning Permit may be required. 

DO I NEED A PERMIT FOR AN AGRICULTURAL BUILDING 

If the township zoning inspector determines that the building’s use is agricultural rather than a residential 
accessory building or commercial storage building, then the building is exempt from building code 
regulations per ORC §3781.061. Changing an agricultural building to a residential or commercial use will 
require a change of occupancy permit and all code requirements for the new use shall be met. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


